НАЦІОНАЛЬНА ІДЕНТИЧНІСТЬ У КОНТЕКСТІ ПЕДАГОГІЧНОЇ ОСВІТИ (НА ПРИКЛАДІ УКРАЇНСЬКИХ ТА АВСТРІЙСЬКИХ ПЕДАГОГІЧНИХ УНІВЕРСИТЕТІВ) - Ящик, Н.; Царик, О.; Мауріч, У. (Медична освіта, 2025)
Анотація. Національна ідентичність і глобалізація ставлять перед освітою серйозні виклики. З одного боку, глобалі- зація сприяє збагаченню національної ідентичності через обмін культурними цінностями й ідеями. З іншого боку, вона може призводити до розмиття національних особливостей і загрожувати збереженню традицій і культурних надбань. У цьому контексті освіта відіграє ключову роль у формуванні й передачі національної ідентичності. Вона має не лише давати можливість вивчати власну культуру і традиції, а й сприяти осмисленню мовного та культурного розмаїття, аналізу питань репрезентації та розумінню співіснування меншин і більшості в дусі спільного почуття соціальної приналежності. В умовах нестримного технологічного розвитку важливо навчити студентів орієнтуватися в різних культурних контекстах, розвивати міжкультурну комунікацію та формувати компетентності для роботи в глобалізованому середовищі. Віденська вища педагогічна школа (PHWien), Тернопільський національний педагогічний університет імені Володимира Гнатюка (ТНПУ) та Західноукраїнський національний університет (ЗУНУ) ініціювали дослідницький проєкт, метою якого є вивчення впливу глобальних освітніх тенденцій на професійні уявлення майбутніх учителів в Австрії й Україні. Дослідження спирається на Порядок денний ООН у сфері сталого розвитку до 2030 року та 17 Цілей сталого розвитку (ЦСР). У статті представлено результати опитування українських та австрійських студентів педагогічних спеціальностей щодо їхніх поглядів на національну ідентичність.