ОСОБЛИВОСТІ НАПИСАННЯ ПЕДІАТРИЧНОЇ ІСТОРІЇ ХВОРОБИ НА КАФЕДРІ ДИТЯЧИХ ХВОРОБ З ДИТЯЧОЮ ХІРУРГІЄЮ В СУЧАСНИХ УМОВАХ - Мочульська, О. М.; Шульгай, О. М.; Чорномидз, І. Б.; Рогальська, Я. В.; Горішний, І. М. (Медична освіта, 2025)
Анотація. Історія хвороби (медична карта стаціонарного хворого) – важливий медичний і юридичний документ, який заповнюють під час госпіталізації на кожного стаціонарного педіатричного пацієнта в дитячій лікарні. Медична карта стаціонарного хворого має особливе медичне, юридичне та фінансове значення в педіатрії. Студентська навчальна педіатрична історія хвороби містить аналогічні розділи, як офіційна педіатрична лікарська, але вона має більш деталізований характер. Метою роботи було проаналізувати студентські педіатричні історії хвороби, визначити особливості написання педіатричної історії хвороби в сучасних умовах і запропонувати можливі шляхи оптимізації цього напряму навчання студентів медиків. Особливостями написання студентської педіатричної історії хвороби в сучасних умовах є обмежене в часі спілкування студента з педіатричним пацієнтом. Певні труднощі в написанні студентом навчальної педіатричної історії хвороби зумовлює відсутність єдиної уніфікованої класичної схеми. Важливою особливістю є також те, що студенти мають обмежену можливість спостерігати педіатричного пацієнта в динаміці в разі отримання пацієнта на курацію. Студенти дуже часто під час написання навчальної історії хвороби з педіатрії використовують різні інтернет-ресурси, які не зовсім відповідають класичній схемі написання педіатричної історії хвороби. Розроблення оновлених навчальних методичних рекомендацій для написання історії хвороби педіатричного пацієнта з послідовним коротким описом змісту основних розділів, використанням найсучасніших протоколів діагностики, лікування й реабілітації в педіатрії дасть можливість покращити рівень розуміння студентами правильної схеми написання медичної документації.