ОСОБЛИВОСТІ ВИЩОЇ МЕДИЧНОЇ ОСВІТИ В УКРАЇНІ Й НІМЕЧЧИНІ: ІСТОРИЧНИЙ КОНТЕКСТ - Снітовська, О. Й.; Пискливець, Т. І. (Медична освіта, 2025)
Анотація. У статті проаналізовано основи медичної освіти в Україні й Німеччині в історичному контексті, що передбачає практичну підготовку лікаря, здатного до самостійної відповідальної професійної діяльності й безперервного професійного розвитку, починаючи від медичних шкіл, колегіумів, медичних факультетів університетів в Україні й до реформи вищої медичної школи в Німеччині. Закцентовано увагу на необхідності практико зорієнтованого вектору професійної підготовки лікаря з особливим наголосом на використанні новітніх технологій у навчальному процесі, модерному змісті навчання й відповідності професорсько-викладацького складу сучасним світовим вимогам щодо такої підготовки. Особливістю німецької системи є яскраво виражена традиційна спадковість лікування, високий рівень підготовки медичних працівників і постійна фахова й наукова діяльність лікаря.