ЗАГАЛЬНООСВІТНЄ ЗНАЧЕННЯ ЛАТИНСЬКОЇ МОВИ У ПРОФЕСІЙНІЙ ПІДГОТОВЦІ МАЙБУТНІХ МЕДИКІВ - Паласюк, Г. Б.; Ярема, Н. М.; Паласюк, М. І. (Медична освіта, 2024)
Анотація. У статті здійснено аналіз досвіду впровадження культурологічного підходу при викладанні латинської мови майбутнім фахівцям із медицини. Наголошено, що вивчення латинської мови є невід’ємною складовою вищої медичної та фармацевтичної освіти. Обґрунтовано загальноосвітнє значення латинської мови. Підкреслено, що ефективна професійна підготовка фахівця відбувається у рамках педагогічного процесу, який реалізує цілі освіти і виховання. Доведено доцільність вивчення латинських сентенцій, які розвивають інтелектуальний рівень людини, її світогляд, культуру. Акцентовано, що, відповідно до Програми курсу «Латинська мова та основи медичної термінології», студенти опановують 100 латинських афоризмів. Вони містять граматичні конструкції, які відповідають темі практичного заняття. Розкрито, що латинські афоризми пропагують здоровий спосіб життя, засуджують звички, які шкідливо впливають на здоров’я людини. Студенти вивчають латинською мовою сентенції на патріотичну тематику, девізи, написи на культових спорудах тощо. Підкреслено, що латинські афоризми і сьогодні широко використовують у наукових працях, художніх творах та усній мові.