КОМП’ЮТЕРНО ОРІЄНТОВАНІ МЕТОДИ ВИВЧЕННЯ ЛАТИНСЬКОЇ МОВИ - Коцюба, Р. Б. (Медична освіта, 2024)
Анотація. Освіта є сферою, у якій технології знайшли сприятливий ґрунт для розвитку. Технології значно полеглишили освіту як для викладачів, так і для тих, хто навчається, і забезпечили автономнішу і приємнішу атмосферу для тих, хто вивчає мову зокрема. Ця стаття демонструє звʼязок між інструментами комп’ютерного навчання мови та опануванням і вивченням її. Описано технологічні процеси у процесі викладання мови, заохочуючи тих, хто вивчає мову, використовувати комп’ютерно орієнтовані інструменти та мережу «Інтернет» для виконання своїх комунікативних та граматичних завдань. У статті висвітлено також важливість використання інтерактивних технологій та інноваційних методів CALL у процесі викладання латинської мови у ЗВО. Спираючись на дослідження наукової літератури та власні спостереження й досвід, здійснено комплексний аналіз новітніх методик як основи підвищення якості вивчення латинської у закладах вищої освіти. Розглянуто роль і значення інформаційних технологій CALL, а також обґрунтовано ефективність і доцільність впровадження їх у навчальний процес та практичну реалізацію на заняттях із латинської мови. Розглянуто надзвичайно актуальне питання вибору найефективніших комп’ютерно орієнтованих методів навчання, які можуть забезпечити мотивацію вивчення латинської мови, підвищити активність студентів, покращити їх комунікативні та граматичні навички і визначити її направленість. Це питання є актуальним на будь-якому етапі вивчення латинської мови. Доведено, що використання інформаційно-комунікаційних технологій CALL сприяє розвитку у студентів навичок самостійної і групової роботи над навчальним матеріалом та з першоджерелами, презентації відеопроектів, ефективного аудіювання тощо. При цьому, використовуючи новітні методи навчання, викладач поєднує як комунікативні, так і пізнавальні цілі.