МЕДІАТОРСТВО ЯК ТЕХНОЛОГІЯ ВРЕГУЛЮВАННЯ КОНФЛІКТІВ - Гнатишин, Ю. А.; Кліщ, Г. І.; Сас, Л. М. (Медична освіта, 2024)
Анотація. Для суспільства сьогодні характерною є конфліктність як перманентна риса людини, зумовлена як природними задатками, так і соціальним досвідом, і являє собою загрозу суспільству. У статті проаналізовано конфлікт як результат боротьби за статус, увагу, лідерство, коли причинами є нетерпимість, ворожнеча, недовіра, неадекватність вираження емоцій та ін. Виокремлено змістові основи технологій медіаторства у вирішенні конфліктів, з’ясовано роль та функції медіатора задля формування навичок у вирішенні конфліктів й окреслено структуру медіативної процедури для забезпечення комунікативної готовності сторін до об’єктивних міркувань та прийняття правильних рішень для врегулювання конфлiкту.