АДАПТАЦІЙНИЙ КОМПОНЕНТ ЯК СКЛАДОВА УСПІШНОГО НАВЧАННЯ ІНОЗЕМНИХ СТУДЕНТІВ У МЕДИЧНИХ УНІВЕРСИТЕТАХ УКРАЇНИ - Гантімурова, Н. І.; Гантімуров, А. В.; Гуменна, І. Р. (Медична освіта, 2024)
Анотація. У статті проаналізовано основні завдання вищої медичної освіти в Україні. Зазначається, що одним із глобальних завдань розвитку вищої медичної освіти в Україні є якісна підготовка іноземних студентів. Успішний процес їхнього навчання виступає своєрідним показником високого рівня освіти в Україні, підтвердженням його міжнародного наукового, освітнього та культурного авторитету. Вказано, що залучення іноземних студентів до українських медичних закладів вищої освіти виконує не тільки економічні функції, поповнюючи бюджет країни за рахунок студентів, які навчаються на контрактній формі навчання, а й стимулює культурний обмін між країнами, впливає на формування майбутньої медичної еліти. Особливий інтерес для дослідження представляють іноземні студенти, які після закінчення українських закладів вищої освіти залишаються в нашій країні. За час навчання вони не тільки здобувають освіту, але й опановують українську мову, адаптуються до економічних, культурних та інших умов життя. Такі випускники є дуже цінними для майбутнього нашого країни. У звʼязку з цим актуалізується питання про адаптацію іноземних студентів до проживання та навчання в Україні, оскільки від її успішності залежать якість здобутої освіти та професійна соціалізація іноземців. Адаптаційний компонент відіграє важливу роль у процесі навчання іноземних студентів. Із труднощами адаптації здобувачі освіти зустрічаються із перших днів навчання. Іноземці потрапляють у незвичне для них культурне, мовне, побутове та соціальне середовище, яке їм потрібно освоїти, тому освітній процес супроводжується пристосуванням до нових умов життя. Важливу роль у процесі адаптації іноземних студентів в університетах України відіграють організація самого навчального процесу та безпосередня участь викладача у ньому. Однак успішній реалізації адаптаційного компонента сприяє не лише аудиторна робота, а й позааудиторна, оскільки вона є невід’ємною частиною освітнього та виховного процесів.