ВИКЛАДАННЯ ВІЙСЬКОВОЇ ГІГІЄНИ В ТЕРНОПІЛЬСЬКОМУ НАЦІОНАЛЬНОМУ МЕДИЧНОМУ УНІВЕРСИТЕТІ ІМЕНІ І. Я. ГОРБАЧЕВСЬКОГО МОЗ УКРАЇНИ З УРАХУВАННЯМ ОСОБЛИВОСТІ ВЕДЕННЯ БОЙОВИХ ДІЙ - Пашко, К. О.; Лотоцький, В. В.; Крицька, Г. А.; Лотоцька, О. В. (Медична освіта, 2024)
Анотація. У статті розглянуто особливості організації викладання військової гігієни в Тернопільському національному медичному університеті імені І. Я. Горбачевського МОЗ України з урахуванням сучасного досвіду ведення бойових дій ЗСУ. Висвітлено внесення змін у навчальні матеріали робочої програми з відповідних тем – розміщення військ, водопостачання особового складу, харчування особового складу з урахуванням особливостей забезпечення військовослужбовців ЗСУ в цих районах. Нанесення ворогом ракетно-бомбових ударів та застосування ним безпілотних літальних апаратів скорегувало організацію розміщення, водопостачання та харчування особового складу військових частин. Розміщення військовослужбовців у районах ведення бойових дій тепер можливе лише в уцілілих після масованих обстрілів російськими військами будівлях та в їх підвалах і погребах, а також у відкритих і закритих фортифікаційних спорудах. Замість ліжкової білизни військовослужбовці використовують спальні мішки. Водопостачання військовослужбовців забезпечується переважно поставками бутильованої води, яку закуповує Міністерство оборони України та привозять волонтерські організації. Решту потреб вони задовольняють зазвичай із місцевих колодязів. Гарячу їжу у невеликих підрозділах, де служать 10–30 військовослужбовців, вони готують самі для себе самостійно. Харчування особового складу більших підрозділів на передовій організовують за двома варіантами. Перший: бійці на позиціях декілька днів споживають сухий пайок, різноманітні консерви, мівіну тощо. Другий варіант (буває рідше), коли на відстані 3–10 кілометрів від зони зіткнення у приміщеннях чи в бліндажах обладнують польову кухню, готують гарячу їжу і в армійських термосах доставляють ближче до вогневих позицій за кілька кілометрів від передової та залишають у відповідному місці.