ПІДГОТОВКА ВЧИТЕЛЯ: МОДЕЛЬ ГЕРБАРТІАНСТВА - Федчишин, Н. О.; Кліщ, Г. І.; Гнатишин, С. І. (Медична освіта, 2023)
У статті висвітлюються основні аспекти гербартіанської педагогіки щодо діяльності навчальних закладів; простежено основні чинники підготовки вчителя відповідної кваліфікації у педагогічних семінаріях, проаналізовано проектування та розробку навчальних програм і підручників з педагогіки, результати досліджень педагогів-гербартівців у наукових виданнях; вказано на гербартіанські традиції, тобто симбіоз держави та церкви у підготовці вчителя; з’ясовано основні шляхи досягнення педагогічної майстерності з опорою на власну практику. Педагогіка гербартіанства ніколи не була монолітною педагогічною теорією, і ставлення до гербартіанства, критикованого за схематизм, формалізм і догматизм, завжди було неоднозначним. Різні школи всередині гербартіанської течії мали розбіжності, першопричиною яких було різне ставлення до Гербарта та його теорії.