СВІТОВИЙ ДОСВІД З ПІДГОТОВКИ ФАХІВЦІВ ІЗ БІОБЕЗПЕКИ - Андрейчин, М. А.; Величко, М. В.; Мельник, Л. П.; Андрейчин, Ю. М. (Медична освіта, 2023)
На підставі огляду наукової літератури та офіційних сайтів університетів багатьох країн, науково-дослідних установ та міжнародних організацій наведено основні дані про світовий досвід з підготовки фахівців із біобезпеки, зокрема висвітлено основи навчальних програм у провідних інститутах та університетах – Массачусетському технологічному інституті, Оксфордському, Гарвардському та Стенфордському університетах. Послідовно описано основні дисципліни та теми навчальних програм із біобезпеки в університетах США, Канади, Європи, Австралії та країн Тихоокеанського регіону. Зазначено, що підготовкою фахівців із біобезпеки займаються також міжнародні організації та ініціативи, спеціалізовані тренінгові центри, проводиться міжнародне співробітництво. Крім стаціонарного, навчання відбувається у форматі он-лайн. Стисло наведено основні дані щодо підготовки кадрів із протидії біотероризму.