ДЕЯКІ ОСОБЛИВОСТІ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ ДОКТОРІВ ФІЛОСОФІЇ – МЕДИКІВ В УКРАЇНІ ЗА УМОВ ВІЙНИ З РОСІЄЮ (НА ПРИКЛАДІ ВИКЛАДАННЯ КУРСУ ІНОЗЕМНОЇ МОВИ) - Кучин, Ю. Л.; Лимар, Л. В. (Медична освіта, 2023)
У статті визначено особливості підготовки майбутніх докторів філософії – медиків в Україні за умов війни з росією. Показано, що повномасштабна агресія росії 24 лютого 2022 р. спричинила необхідність адаптації навчального процесу ЗВО, зокрема в системі медичної освіти. Проведений аналіз літератури показав недостатню вивченість даного питання як світовими педагогами (на прикладі особливостей навчання під час світових війн), так і українськими (що можливо пояснити стресогенним характером самої ситуації навчання та психологічним механізмом уникання важкої теми). Авторська стаття базується здебільшого на практичному досвіді викладання в системі вищої медичної післядипломної освіти. Екстремальні умови навчання «під обстрілами та після них» потребують корекції методики, визначення принципів навчання за умов війни та їх застосування, вивчення проблематичних моментів такого навчання та пошуку оптимальних стратегій. Визначено такі проблеми навчання протягом військових дій, як: проблеми з матеріально-технічним забезпеченням ЗВО та здобувача освіти; міграція учасників навчального процесу, проблеми безпеки навчального процесу, проблеми психологічного стану учасників процесу та пов’язані з цим маніпуляції, необхідність індивідуального підходу при навчанні, проблеми в забезпеченні оцінювання та академічної доброчесності. Запропоновано: забезпечення безпечного навчального середовища, облаштування сховищ, частковий перехід на дистанційне навчання, гнучкість навчальної програми, самоопрацювання навчального матеріалу, інтегровані заняття, метод сконцентрованих інтенсивів, відсутність чітких дедлайнів у межах навчального плану, створення мобільних бібліотек та е-портфоліо курсів, диференційований та індивідуальний підхід до здобувачів освіти, створення підтримуючого середовища. Водночас зазначено, що практичні клінічні дисципліни потребують навчання на практиці, в клінічних умовах, проведення дослідів – лабораторних умов, які неможливо забезпечити он-лайн. Опитування в кінці 2022–2023 н. р., після застосування зазначених методів при навчанні майбутніх докторів філософії – медиків, зокрема на курсі академічної англійської мови, показало, що хоч майже однакова кількість респондентів і зазначила, що навчання було важким (34,8 %) та середньої складності (30,4 %), переважна більшість стикалася з проявами війни (повітряна тривога та обстріли) протягом навчального процесу (відповідно, 79,7 % та 69,1 %). Більшість респондентів зазначила такі проблеми навчання під час війни, як окупація території, потрапляння під обстріл, відсутність електрики, відсутність інтернету, втрата власності, втрата близьких, проблеми з транспортом, стрес, тривожність. Проте переважна більшість здобувачів (89,9 %) планує продовжувати науково-академічну кар’єру в Україні, що свідчить про підтримку закладу вищої післядипломної освіти респондентів.