ПРОЦЕС СТАНОВЛЕННЯ ІДЕНТИЧНОСТІ ІНОЗЕМНИХ СТУДЕНТІВ-МЕДИКІВ У КОНТЕКСТІ УСПІШНОГО ВИВЧЕННЯ ДРУГОЇ МОВИ - Авраменко, М. О.; Рагріна, Ж. М.; Репетун, А. К. (Медична освіта, 2023)
Актуальність обраної теми полягає у необхідності виокремити й описати фактори, що впливають на становлення позитивної ідентичності майбутніх іноземних фахівців-медиків. Проблема становлення ідентичності розглядається авторами через призму засвоєння іноземними здобувачами освіти мови як іноземної. У статті розглянуто взаємозв’язок та відмінності в процесах вивчення першої та другої мов індивідами. Автори висвітлили й проаналізували етапи (бар’єри), які необхідно подолати студентам – іноземним громадянам під час освоєння ними мови як іноземної. Доведено, що успіх у вивченні другої мови безпосередньо впливає на успішне становлення позитивної ідентичності іноземного студента. У статті охарактеризовано фактори, що впливають на успішність вивчення другої мови, що так само впливають на становлення позитивної ідентичності іноземців. Дослідники виділили 4 основні фактори, що впливають на ефективне засвоєння мови як іноземної: інтелект, ставлення, мотивацію і тривожність. Автори статті довели роль когнітивного компонента в процесі вивчення другої мови. Наголошено на залежності інтелекту та мотивації від виду завдань та поставлених цілей перед іноземними здобувачами вищої освіти. Розглянуто поняття мотивації та описано її роль у процесі вивчення іноземної мови в закладах вищої освіти. Охарактеризовано поняття мотиваційних орієнтацій, розглянуто типи орієнтацій. Проаналізовано мотиваційний процес, що ґрунтується на афективному ставленні особистості до іншомовної спільноти. Описано антагоністичні компоненти мотиваційного процесу. Виокремлено й описано фактор ставлення, що визначає успішність у засвоєнні мови як іноземної. Наголошено, що на становлення позитивної ідентичності іноземного студента впливає почуття самоідентифікації, описано етнолінгвістичну теорію. Описано фактор тривожності як один із корелятів успішного освоєння другої мови. Наголошено на ролі викладача в процесі становлення позитивної ідентичності майбутнього іноземного фахівця. Запропоновано ефективні педагогічні та психологічні методи, що сприятимуть становленню позитивної ідентичності іноземного студента.