АНАЛІЗ ЧИННИКІВ, ЯКІ ВПЛИВАЮТЬ НА АКАДЕМІЧНУ УСПІШНІСТЬ - Дужич, Н. В.; Мялюк, О. П.; Марущак, М. І. (Медична освіта, 2023)
Підготовка успішних та конкурентоспроможних фахівців у системі вищої освіти залишається актуальною. Тепер декларується освіта протягом усього життя та вибір індивідуальної траєкторії, що складається з набору освітніх послуг. Тому для того, хто навчається, готового повністю реалізувати свої можливості, стають важливими успішність його навчальної діяльності та якість освіти. Оскільки академічна успішність є важливою складовою не тільки для студентів, але й для закладів освіти та країн світу, отже, визначення та ідентифікація факторів, які впливають на академічну успішність студентів, також мають важливе значення. Фактори пов’язані з успішністю студентів закладу вищої освіти, включають індивідуальні, соціальні та інституційні характеристики. Проте наукових даних щодо визначення значущих факторів у доступній літературі є дуже мало, особливо у випадку країн із середнім і низьким рівнями доходу, до яких належить й Україна. Як правило, академічна успішність пов’язана з досягненням найвищого загального середнього бала як основного показника, хоча сімейне походження, освітнє середовище та фінансові умови студентів теж є вирішальними факторами, що впливають на академічну успішність. Крім того, мотивація та стосунки між викладачами та студентами також безпосередньо пов’язані з досягненням їхніх академічних цілей. На академічну успішність впливають стать, попередня успішність, місце проживання та дохід сім’ї, соціальне оточення, середній бал у школі, бал, отриманий на загальнонаціональному вступному іспиті до університету, час, витрачений на навчання, здатність до навчання, місце проживання під час університетського життя, володіння мовою, пристосування до методології навчання, стосунки між студентом і викладачем, навички до навчання, психологічні фактори. Серед найбільш важливих факторів академічної успішності здобувачів вищої освіти є регулярне навчання, сумлінне відвідування занять і виконання завдань, які вважаються результатом постійної праці, а також мотивація і наполегливість у досягненні поставлених цілей та свідома саморегуляція.