РОЗВИТОК РЕАБІЛІТАЦІЙНОГО МЕДСЕСТРИНСТВА В УКРАЇНІ: ПЕРСПЕКТИВИ, НАПРЯМИ ТА ВИКЛИКИ - Рудакова, Н. Є. (Медична освіта, 2023)
Анотація. У статті аналізується ефективність підготовки медичних сестер із реабілітації в Україні в контексті розвитку сучасної системи реабілітаційної допомоги. Акцентується увага на ролі медичних сестер у наданні кваліфікованої допомоги та підтримці пацієнтів, особливо в умовах військового конфлікту в Україні у 2022 р. Зміни в концепції медсестринства, які передбачають більш активну участь пацієнтів у власному здоровʼї, вимагають перегляду освітніх програм та підготовки реабілітаційних медичних сестер. Основною метою дослідження є виявлення поточного стану підготовки фахівців, оцінка відповідності освітніх програм сучасній практиці та визначення можливих шляхів покращення процесу навчання. Стаття розглядає важливість впровадження нових освітніх програм для підготовки компетентних медичних сестер із реабілітації, зокрема в контексті змін до Національного класифікатора професій та впровадження спеціалізації «Медична сестра/брат з реабілітації». Для успішного розвитку реабілітаційного медсестринства в Україні важливо проаналізувати наукові доробки вітчизняних фахівців та програми підготовки. Дослідження показало фрагментарне вивчення питання розвитку реабілітаційного медсестринства в Україні. У статті зазначається, що реабілітаційне медсестринство є спеціалізованою галуззю, створеною для допомоги людям у відновленні функціональних можливостей та адаптації до нового життя. Щоб досягти успіху, необхідно впроваджувати світові практики та освітні програми з реабілітаційного медсестринства, які вже успішно функціонують у країнах Європи та Америки. Подальші дослідження можуть включати вивчення ролі медичних сестер/братів у реабілітаційній команді, розробку програм підвищення кваліфікації та оцінку впливу реабілітаційного медсестринства на покращення функціонування клієнтів.