ТЕСТОВИЙ КОНТРОЛЬ У НАВЧАННІ ІНОЗЕМНИХ МОВ СТУДЕНТІВ ЗАКЛАДІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ - Саварин, Т. В.; Кічула, М. Я. (Медична освіта, 2023)
Анотація. У статті досліджуються ключові характеристики тестів як ефективного методу оцінювання знань у викладанні іноземних мов у закладах вищої освіти. Розглянуто різні форми тестів, що використовуються на різних етапах навчального процесу, та висвітлено переваги їх застосування. Тести забезпечують цінний зворотний звʼязок як для студентів, так і для викладачів, сприяючи об’єктивному оцінюванню рівня володіння мовою та моніторингу прогресу. Вони допомагають підтримувати підзвітність, забезпечують якість освіти та активне навчання. У статті визначено основні форми тестів, що використовуються в освітньому процесі, які варіюються залежно від етапу вивчення мови. Ці форми можуть включати письмові тести, усні іспити, оцінювання розуміння мови на слух і навіть оцінювання на основі проектів. Кожна форма слугує певній меті в оцінюванні різних мовних навичок і компетенцій. Крім того, тести сприяють активному навчанню та залученню студентів. Розв’язування тестів мотивує студентів брати активну участь у вивченні мови, перевіряти та переглядати свої знання, а також прагнути до подальшого вдосконалення. Тести також заохочують студентів брати на себе відповідальність за своє навчання і ставити перед собою досяжні цілі, розвиваючи почуття відповідальності та самомотивації. Отже, використання тестів як методу оцінювання знань у викладанні іноземних мов у закладах вищої освіти має численні переваги. Серед них – структуроване оцінювання, підзвітність, цінний зворотний звʼязок та сприяння активному навчанню. Впроваджуючи тести в навчальний процес, викладачі можуть ефективно оцінювати рівень володіння мовою студентів, відстежувати їхній прогрес і забезпечувати якісний досвід вивчення мови. У статті зроблено висновок, що використання тестів у навчанні іноземних мов у закладах вищої освіти є надзвичайно вигідним як для викладачів, так і для студентів.