ПОЄДНАННЯ НОВІТНІХ ЦИФРОВИХ ТА КЛАСИЧНИХ МЕТОДІВ ПРИ ВИКЛАДАННІ АНАТОМІЇ ЛЮДИНИ у медичному закладі ВИЩОЇ ОСВІТИ - Мізь, А. В.; Герасимюк, І. Є.; Ремінецький, Б. Я. (Медична освіта, 2023)
Анотація. Останнім часом цифрові інструменти стають усе більш популярними в дослідженні людської анатомії завдяки їх можливості створювати інтерактивні, тривимірні моделі анатомічних структур та систем, а також симулювати складні фізіологічні процеси. Технологія віртуальної реальності (VR) залучає значну увагу в навчанні анатомії через її потенціал створювати поглиблені та реалістичні навчальні платформи. У цій статті ми оцінюємо доцільність впровадження інноваційних методів за допомогою цифрових інструментів, таких, як сенсорні панелі, зокрема технології VR, у дослідженні та вивченні анатомії людини. У статті описується курс анатомії на основі VR, який поєднує традиційні методи навчання з цифровими інструментами, такими, як віртуальна реальність, інтерактивні лекції та поєднане викладання, і як це впливає на якість навчання та засвоєння матеріалу. Курс анатомії на основі VR має на меті надати студентам унікальний навчальний досвід, а для цього використовується VR-шолом, що дозволяє студентам досліджувати віртуальні анатомічні моделі у тривимірному середовищі. Ці моделі створюються за допомогою медичних зображень високої роздільної здатності, що забезпечує рівень деталізації та точності, який неможливо досягти за допомогою традиційних методів навчання. Комбіновані інтерактивні лекції дозволяють студентам ставити питання та одержувати негайну відповідь від викладача, а поєднане навчання сприяє обміну знаннями та досвідом між студентами. Досліджуємо в даній статті те, чи призвело використання сенсорних столів і VR-технології до покращення запамʼятовування та відтворення інформації, а також підвищення просторової свідомості та навичок розвʼязання проблем серед студентів. Робимо висновки, що курс анатомії на основі VR, запропонований у цій статті, є відмінним прикладом того, як VR-технологію можна ефективно інтегрувати в навчання анатомії, щоб зробити його глибоким та ефективним. Хоча й визнаємо, що нам потрібні подальші дослідження, проте ці результати свідчать, що VR-технологія у поєднанні з класичними методами має потенціал змінити спосіб, яким ми навчаємося та навчаємо студентів анатомії людини.