АДАПТАЦІЯ ОСВІТНЬОГО ПРОЦЕСУ В ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОМУ НАЦІОНАЛЬНОМУ МЕДИЧНОМУ УНІВЕРСИТЕТІ ДО ВИКЛИКІВ СУЧАСНОСТІ - Рожко, М. М.; Ерстенюк, Г. М.; Голуб, В. В.; Капечук, В. В.; Пелехан, Л. І.; Луцак, С. М.; Озарко, І. І. (Медична освіта, 2023)
Анотація. У статті висвітлено особливості організації освітнього процесу в Івано-Франківському національному медичному університеті за умов пандемії COVID-19 та воєнного стану в Україні. Актуальними постають проблеми адаптації освітнього процесу до таких викликів на всіх рівнях освіти. В університеті ліцензовано нові освітньо-професійні програми, такі, як: «Прикладна лінгвістика. Медичний переклад (англійська мова)» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти, «Екстрена медицина/парамедик» за спеціальністю 223 «Медсестринство» галузі знань 22 «Охорона здоров’я» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціалізації «Екстрена медицина», «Фізична терапія, ерготерапія» за спеціальністю 227 «Терапія та реабілітація» галузі знань 22 «Охорона здоров’я» другого (магістерського) рівня вищої освіти. Участь у міжнародних проектах дозволила внести до навчальних планів вибіркові компоненти: «Міцне здоров’я та благополуччя в контексті сталого розвитку» і «Глобальні зміни клімату та їх вплив на здоров’я людини». У відповідь на виклики воєнного часу в ІФНМУ апробована методика навчання за програмою «Вишкіл професора Сулими» (авт. право 111327), що довела свою ефективність для засвоєння базових принципів само- та взаємодопомоги особами без медичної освіти в сучасних надзвичайних умовах. Активізовано роботу Центру психологічної підтримки для внутрішньо переміщених осіб та місцевих жителів під керівництвом навчаючого терапевта і супервізора УСП/ЄАП за напрямом «Психоаналіз», професора, завідувача кафедри психіатрії, наркології та медичної психології ІФНМУ Михайла Пустовойта. Досвід роботи центру послужив підґрунтям для започаткування на післядипломній освіті спеціалізації з психотерапії.