ОПТИМІЗАЦІЯ ПІСЛЯДИПЛОМНОГО НАВЧАННЯ НА КАФЕДРІ ТЕРАПІЇ І СІМЕЙНОЇ МЕДИЦИНИ В РОЗРІЗІ РЕФОРМИ ІНТЕРНАТУРИ - Микуляк, В. Р.; Левчик, О. І.; Жегестовська, Д. В. (Медична освіта, 2023)
Анотація. Зважаючи на реформування галузі післядипломної освіти та суттєве скорочення очної частини навчання, стратегія підготовки лікарів-інтернів потребує перегляду, оптимізації, а також реорганізації навчального процесу. З цією метою на базі кафедри терапії і сімейної медицини факультету післядипломної освіти було запроваджено ряд нововведень, які дозволяють у стислі терміни узагальнити та доповнити досвід, отриманий лікарями-інтернами на базі заочного циклу інтернатури. Особлива увага приділяється обговоренню чергувань інтернів, а також аналізу складних клінічних випадків, які вони опрацьовують і представляють на внутрішньокафедральних клінічних конференціях. Поряд із засвоєнням теоретичних знань не менш важливою є їх інтеграція в практичну діяльність з основним фокусом на провідні компетентності. Одним із найефективніших способів засвоєння практичних навичок є навчання в симуляційних центрах. Відпрацювання окремих маніпуляцій, надання невідкладної допомоги, вивчення основних принципів комунікації при взаємодії зі стандартизованими пацієнтами дозволяють не лише засвоїти основні алгоритми, а й проаналізувати помилки та складнощі, які виникають у ході роботи в безпечному середовищі та з підтримкою викладача. Таким чином, широке впровадження сучасних технологій викладання дозволяє оптимізувати навчальний процес та забезпечити кваліфіковану підготовку лікарів-інтернів.