МЕТОДИЧНІ АСПЕКТИ ФОРМУВАННЯ У СТУДЕНТІВ НАВИЧОК НАПИСАННЯ КЛІНІЧНОГО ДІАГНОЗУ ЛАТИНСЬКОЮ МОВОЮ - Паласюк, Г. Б.; Паласюк, Б. М. (Медична освіта, 2023)
Анотація. У статті здійснено комплексне дослідження проблеми формування у студентів-медиків навичок написання клінічного діагнозу. Зазначено, що сучасний етап розвитку методики викладання латинської мови та медичної термінології студентам медичних закладів вищої освіти характеризується високим рівнем вимог до професійної направленості навчального процесу. Наголошено, що формулювання діагнозу, стандартизація його написання латинською мовою є актуальною проблемою у професійній діяльності сучасного лікаря. Акцентовано, що діагноз можна умовно поділити на дві частини: головну і додаткову. У процесі дослідження охарактеризовано структуру першої частини складного діагнозу, проаналізовано кожен із трьох її розділів. Запропоновано клінічні вирази, які вживаються при формулюванні діагнозів. Підкреслено, що найбільшою перешкодою на шляху активного оволодіння медичною термінологією є механічне та пасивне запам’ятовування термінів. Запропоновано використання методів діяльності, які сприяють активізації пізнавальної діяльності студента в процесі вивчення нового лексичного та граматичного матеріалу, необхідного для формування навичок написання діагнозу латинською мовою.