ДОСВІД ОЦІНЮВАННЯ ЗНАНЬ ЗДОБУВАЧІВ МАГІСТЕРСЬКОГО РІВНЯ ВИЩОЇ ОСВІТИ ПРИ ВИКЛАДАННІ ФАРМАЦЕВТИЧНОЇ БОТАНІКИ В УМОВАХ ВІЙНИ ТА ДИСТАНЦІЙНОГО НАВЧАННЯ - Кернична, І. З.; Шанайда, М. І. (Медична освіта, 2023)
Анотація. У сучасних умовах активного запровадження дистанційного навчання питання контролю та оцінки результатів навчального процесу є актуальною методологічною та теоретичною проблемою, особливо під час дії карантинних обмежень, спричинених пандемією СОVID-19 у світі, а в умовах сьогодення – у зв’язку із запровадженням в Україні воєнного стану в лютому 2022 р. Фармацевтична ботаніка належить до базових (фундаментальних) дисциплін підготовки здобувачів магістерського рівня вищої освіти за спеціальністю 226 «Фармація, промислова фармація» та входить до переліку дисциплін єдиного державного кваліфікаційного іспиту (ЄДКІ) «Крок 1.Фармація». У Тернопільському національному медичному університеті імені І. Я. Горбачевського МОЗ України (ТНМУ) вона вивчається студентами фармацевтичного факультету на другому курсі. Вважаємо, що запорукою ефективного засвоєння студентами знань iз фармацевтичної ботаніки та успішного складання «Крок 1. Фармація» є детальний аналіз їхньої поточної успішності й підсумків складання іспиту. Це дасть змогу вчасно вжити необхідних заходів для запобігання ризикам не скласти на прохідний бал цей обов’язковий компонент ЄДКІ наприкінці третього курсу. За умов запровадження у березні 2020 р. дистанційного навчання викладачі кафедри фармакогнозії з медичною ботанікою ТНМУ постійно проводять аналіз як поточної успішності з цієї дисципліни, так і результатів складання «преКроку» та сесії (тестової частини іспиту та усної співбесіди). Поступово запроваджуємо нові форми і методи навчання та контролю знань, удосконалюємо алгоритми складання практичних вмінь і навичок тощо. Такий підхід до викладання навчальної дисципліни дасть змогу покращувати рівень знань студентів, що в майбутньому стане надійною передумовою для успішного засвоєння ними фахових дисциплін та подальшої практичної діяльності.