ДОСВІД СТВОРЕННЯ ВИБІРКОВОЇ ДИСЦИПЛІНИ «ОСНОВИ НЕОНАТОЛОГІЇ» ДЛЯ ПІДГОТОВКИ МАГІСТРІВ ЗІ СПЕЦІАЛЬНОСТЕЙ 222 «МЕДИЦИНА» ТА 228 «ПЕДІАТРІЯ» - Волосовець, О. П.; Логінова, І. О.; Кривопустов, С. П.; Мозирська, О. В.; Черній, О. Ф.; Шевцова, Т. І.; Гелескул, Л. М. (Медична освіта, 2023)
Анотація. У статті представлений досвід опорної кафедри педіатрії № 2 Національного медичного університету імені О. О. Богомольця щодо розробки та впровадження у навчальний процес методичного забезпечення вибіркової дисципліни ВБ 5.1. «Основи неонатології» для студентів медичних факультетів закладів вищої медичної освіти 5-го року навчання освітньо-кваліфікаційного рівня «Магістр», кваліфікації «Лікар», галузі знань 22 «Охорона здоров’я», спеціальності 222 «Медицина» та ВБ 5.2. «Основи неонатології» – спеціальності 228 «Педіатрія». У програмі вибіркової дисципліни «Основи неонатології» заплановані 10 тем, що відображають найбільш актуальні питання неонатології. Розроблена програма та силабус вибіркової дисципліни «Основи неонатології» відповідають стандартам вищої освіти і навчальному плану підготовки магістрів медицини та магістрів педіатрії й базуються на такій її структурі: загальна кількість годин – 90, з них практичні заняття – 30 год, самостійна робота – 60 год. Вид контролю: диференційний залік. При оцінюванні знань студентів ми застосовували стандартизовані методи контролю, такі, як: тестування, робота із стандартною медичною документацією, структуровані письмові роботи, стандартизований за методикою виконання контроль практичних навичок. Викладання у навчальному курсі вибіркової дисципліни «Основи неонатології» має сприяти розширенню і поглибленню знань майбутніх сімейних лікарів та педіатрів щодо особливостей перебігу захворювань у неонатальному періоді, оцінки найбільш поширених симптомів і синдромів, які спостерігаються при патології різних органів та систем у новонародженої дитини, удосконаленню компетентностей щодо надання невідкладної допомоги новонародженим.