ДОСВІД ВИКОРИСТАННЯ ТЕСТОВИХ ВПРАВ ПРИ ВИВЧЕННІ ДИСЦИПЛІНИ «МЕДИЧНА ТА БІОЛОГІЧНА ФІЗИКА» - Іванченко, О. З.; Мельнікова, О. З.; Мікаєлян, Г. Р. (Медична освіта, 2023)
Анотація. Представлена робота присвячена розгляду різних форм тестових завдань, які можна використовувати в навчальному процесі з метою набуття студентами знань і вмінь та їх контролю. У статті викладений власний досвід авторів, який ґрунтується на наукових досягненнях дослідників проблеми тестування як стратегії навчання. На прикладі вправ із медичної та біологічної фізики показано, що їх зміст і форма можуть бути різними – тести з однією правильною відповіддю, відкриті форми, які не містять готових відповідей, а потребують їх надання в більш або менш стислій формі, завдання на встановлення відповідності між поняттям і визначенням або фізичними величинами й одиницями їх вимірювання тощо, на позначення правильної послідовності подій, які приводять до певного результату, а використання кожного типу завдань залежать від мети їх застосування. Продемонстрована важливість і можливість забезпечення варіативності змісту тестів, призначених для контролю знань, у тому числі за допомогою фасетів, що може бути основою індивідуального підходу до кожного студента, не потребуючи занадто великих витрат часу на створення завдань і тестування. У статті обговорюються такі умови ефективного тестування, як заздалегідь визначені вимоги до складання тестів студентами, надання їм своєчасного і чесного зворотного зв’язку від викладача. Показані можливості онлайн-платформи Microsoft Teams для аналітики успішності окремих студентів і їх груп, для визначення та розрахунку показників якості тестів, що може служити вдосконаленню їх змісту. Обговорюються можливості тестування як ефективної стратегії навчання в медичній освіті у зв’язку з великим обсягом фактичних знань і вмінь, якими має володіти лікар, та високими вимогами до його професійних і етичних якостей з боку сучасного суспільства. Окреслюються перспективи подальших досліджень ефективності тестування для використання набутих студентами знань поза контекстом, в якому вони були отримані, тобто при вивченні спеціальних дисциплін.