СТУДЕНТСЬКИЙ НАУКОВИЙ ГУРТОК ЯК МОЖЛИВІСТЬ РОЗКРИТТЯ ПОТЕНЦІАЛУ СТУДЕНТІВ - Мироненко, О. В.; Саніна, Н. А.; Турлюн, Т. С.; Ніколенко, Л. М. (Медична освіта, 2023)
Анотація. Вища освіта завжди була і залишається важливою складовою розвитку сучасного суспільства. Студентський науковий гурток (CНГ), створений на кафедрі внутрішньої медицини 1 Дніпровського державного медичного університету (ДДМУ), сприяє підвищенню рівня наукової підготовки студентів, формує у них інтерес і потребу до наукового розвитку, сприяє науковій самостійності, підвищенню організованості, свідомого ставлення до навчання, поглибленню й закріпленню отриманих у процесі навчання знань, а особливо: спілкуванню та комунікації серед однолітків та однодумців. Метою роботи СНГ є формування в студентів інтересу до наукової творчості, навчання способів самостійного вирішування наукових завдань у галузі медицини й навичок роботи в наукових колективах, а також спілкування в неформальній обстановці та більш тісне знайомство в умовах онлайн-навчання. За результатами анкетування студентів, яке проводилося за допомогою платформи Google Forms, ми отримали 100 % задоволеність як роботою гуртка в цілому, так і формату вікторини зокрема. Близько 22 % студентів виявили бажання продовжувати роботу у нашому гуртку і на наступних курсах. 5 % респондентів повідомили, що, за наявної можливості, бажають продовжити науково-дослідну роботу. На черговому засіданні вченої ради ДДМУ в доповіді керівника СНТ університету «Підсумки роботи студентського наукового товариства Дніпровського державного медичного університету (2021/2022 навчальний рік)» було зазначено, що наукова робота студентів органічно пов’язана із навчальним процесом, фактично є її продовженням, тому вона має тривати в межах закладу освіти. В газеті ДДМУ, яка випускається в стінах нашого університету вже багато років, професорсько-педагогічним колективом визначено, що «студентські наукові товариства ДДМУ стали справжньою школою формування покоління молодих науковців, підготовки мотивованого резерву до аспірантури та викладацької діяльності. Вони відкриті для всіх, хто бажає долучитися до наукового життя, розкрити свій творчий потенціал, стати учасниками конференцій, наукових семінарів та тренінгів».