ЕКОЛОГІЧНЕ ВИХОВАННЯ МОЛОДІ НА ЗАСАДАХ СТРАТЕГІЇ СТАЛОГО РОЗВИТКУ ТА В КОНТЕКСТІ ЕКОЛОГІЧНОГО СВІТОГЛЯДУ - Гомонець, С. Я.; Чорній, С. В.; Білик, Я. О.; Лесняк-Мочук, К.; Чорній, Н. В.; Федонюк, Л. Я. (Медична освіта, 2022)
Природа формує людину, ставить її на вищий щабель розвитку, вчить людину бути Людиною. А від Людини залежить стан екології, природного багатства, збереження природи від стихійного та безконтрольного її використання. Тому метою навчально-просвітницьких заходів, які проводили студенти першого курсу Тернопільського національного медичного університету імені І. Я. Горбачевського МОЗ України для учнів загальноосвітніх шкіл міст Тернополя (Україна) та Жешува (Польща) впродовж 2021–2022 навчального року в рамках міжнародного проєкту «Чотири стихії природи – гармонія у повсякденному житті Тернопільського краю та Підкарпатського воєводства», що реалізується ТНМУ разом із Жешувським університетом, було донести до аудиторії, що довкілля є невід’ємною частиною нашого життя; що люди відійшли від розуміння того, що неслухняність законам природи порушує симбіоз цих чотирьох елементів, перетворюючи їх на руйнівні елементи. Учасники проєкту представили ряд цікавих і змістовних презентацій українською та англійською мовами, в яких 4 стихії природи продемонстровані як чотири елементи, що пов’язують все в Природі і Людину з Природою. Окрім викладу теоретичного матеріалу у презентаціях, учні загальноосвітніх шкіл мали можливість стати учасниками освітніх активностей, зокрема учні з великим задоволенням брали участь у навчальних та пізнавальних іграх, розгадували ребуси, пазли та кросворди на тему «4 стихії Природи – життя в гармонії буття», брали участь у вікторинах, бліц-опитуваннях, мовних квестах. Під час спілкування зі шкільною аудиторією студенти-медики уміло демонстрували досліди щодо фізичних і хімічних властивостей повітря, води, ґрунту та вогню, їх користі для людини. Школярі мали змогу розглянути макропрепарати кишкових паразитів, а також особисто, користуючись світловим мікроскопом, розглянути деяких представників гельмінтів. Цікавинкою освітніх заходів було проведення в спортзалах шкіл «Королівського вогняного масажу» та перегляд фільмів про небезпеку паразитів людини. Екологічні знання людини набувають сьогодні не лише теоретичного значення, але й практично необхідного характеру. Екологічна освіта та виховання, які спираються на екологічну свідомість особистості, здатні формувати всебічно розвинену Людину з раціональним, науково обґрунтованим ставленням до Природи.