ДОСВІД ДИСТАНЦІЙНОГО ВИКЛАДАННЯ ОФТАЛЬМОЛОГІЇ В УМОВАХ ПАНДЕМІЇ ТА ВІЙСЬКОВОГО СТАНУ ІЗ ВИКОРИСТАННЯМ ОСВІТНІХ ОНЛАЙН-РЕСУРСІВ - Алексевич, К. О. (Медична освіта, 2022)
Виклики, з якими зіштовхнулися викладачі медичних закладів вищої освіти через складні умови сьогодення та неможливість традиційного очного проведення занять, змусили прискорити процес діджиталізації освіти в Україні. Наші іноземні колеги випереджують нас у цьому на кілька кроків уперед. Накопичена ними інформаційна база, чимало методик, адаптованих до онлайн-освіти, а також різноманітні програми та додатки, що використовуються як допоміжний інструмент для подання та сприйняття інформації, – все це є вдалим прикладом для української педагогічної спільноти. Тому дуже корисною для нас є можливість доступу до всесвітньо відомих медичних освітніх ресурсів. Змога перейняти досвід колег не тільки збільшує нашу цифрову грамотність, а й допомагає покращити якість вимушеного обставинами дистанційного навчання у медичних навчальних закладах. Mи скористалися цією можливістю та вдосконалили методику дистанційного викладання офтальмології в Тернопільському національному медичному університеті імені І. Я. Горбачевського МОЗ України. Адже, зважаючи на відсутність можливості очного навчання, традиційні методики викладання предмета потребували вдосконалення. Саме приклади використання інноваційних медичних онлайн-ресурсів та додатків наведено в даній статті. Також описано можливості деяких освітніх програм і додатків, які дозволяють компенсувати брак безпосередньої комунікації між викладачем таі студентами, між студентами та пацієнтами. Чимало таких програм, додатків та ресурсів, створених для збільшення ефективності дистанційного навчання, потребують досліджень і випробувань на практиці, перш ніж можуть бути впроваджені в систему медичної освіти. Тому подальші дослідження в цьому напрямку слід вважати перспективними та необхідними.