ЦІННОСТІ УКРАЇНСЬКОЇ МОЛОДІ В ЧАСІ ВІЙНИ: ДО ПИТАННЯ ГРОМАДЯНСЬКОГО ВИХОВАННЯ МАЙБУТНІХ ЛІКАРІВ - Христенко, О. М. (Медична освіта, 2022)
У статті представлено результати контент-аналізу творчих робіт другокурсників Тернопільського національного медичного університету імені І. Я. Горбачевського МОЗ України, які описували цінності української молоді в часі війни. Виявлено, що для студентів пріоритетними постають сімейні та національні цінності, а також мир, віра, свобода, гідність, єдність, доброчинність як фундаментальні цінності, котрі є особливо актуальними в умовах сучасних воєнних реалій. Майже всі автори есе зазначили про національну єдність як найважливішу цінність та передумову перемоги у війні з ворогом. Студенти стверджують, що українська героїчна історія, духовна етногенетична спадщина є тими фундаментальними цінностями, які підтримують українців у війні. Репрезентовані наукові результати засвідчують ціннісне ставлення української молоді до таких соціальних/політичних/духовних інститутів, як держава, нація, сім’я, мова, віра, історія, культура. Студенти підтвердили своє розуміння важливості існування української держави, її суверенітету й територіальної цілісності, демократичних моральних національних засад розвитку українського суспільства, які виступають запорукою щасливого життя українців на своїй Богом даній землі. Обґрунтовано необхідність підтримувати й підвищувати рівень громадянської свідомості сучасних студентів, утверджувати їх переконання про ціннісні пріоритети українських громадян у часі війни та післявоєнного періоду. У цьому контексті важливою є гуманітарна підготовка майбутніх медичних фахівців, зокрема, на заняттях з історії України та української культури. Зміст цих навчальних дисциплін слід доповнювати «воєнним компонентом», акцентуючи увагу на наукових проблемах, які розкривають історичну та ментальну різницю (протилежність) між Україною та росією, а ще цінність мови, віри, історії у зміцненні Української держави. Обґрунтовано необхідність підтримувати й підвищувати рівень громадянської свідомості сучасних студентів, утверджувати їх переконання про ціннісні пріоритети українських громадян в часі війни та післявоєнного періоду. У цьому контексті важливою є гуманітарна підготовка майбутніх медичних фахівців, зокрема, на заняттях з історії України та української культури. Зміст цих навчальних дисциплін слід доповнювати «воєнним компонентом», акцентуючи увагу на наукових проблемах, які розкривають історичну та ментальну різницю (протилежність) між Україною та росією, а ще цінність мови, віри, історії у зміцненні української держави.