ВИКОРИСТАННЯ GOOGLE-СЕРВІСІВ ПІД ЧАС ВИВЧЕННЯ ДИСЦИПЛІНИ «УКРАЇНСЬКА МОВА (ЗА ПРОФЕСІЙНИМ СПРЯМУВАННЯМ)» ДЛЯ СТУДЕНТІВ МЕДИЧНИХ СПЕЦІАЛЬНОСТЕЙ - Заліпська, І. Я.; Сверстюк, А. С. (Медична освіта, 2022)
Сучасний освітній простір постійно змінюється, шукає нові та цікаві форми навчання та забезпечення процесу отримання знань. Реформується вища школа, зокрема з’являються інноваційні методи та засоби надання освітніх послуг, видозмінюється структура заняття та форми організації виконання різних видів робіт. Зауважимо, що технічні та інформаційні засоби навчання відіграють ключову роль у системі підготовки майбутнього спеціаліста. Крім того, мережа «Інтернет» є важливим допоміжним структурним елементом у роботі викладача. У статті подано навчально-методичні та інформаційні матеріали, необхідні для вивчення дисципліни «Українська мова (за професійним спрямуванням)». Комплекс завдань спрямований на розвиток комунікативних умінь та навичок студентів: застосовувати лексико-граматичні категорії сучасної української літературної мови для вироблення оптимальної мовної поведінки в професійній сфері; оволодіти термінологічною лексикою, навичками роботи з вузькоспеціалізованими словниками; аналізувати доцільність використання лексичних, морфологічних, синтаксичних мовних засобів відповідно до комунікативних намірів; опанувати усні та писемні норми мовленнєвого етикету в професійній діяльності лікаря; навчитися диференціювати функціональні стилі сучасної української літературної мови загалом та ознайомитися з дистинктивними ознаками наукового медичного тексту. Запропонована система завдань сприятиме оволодінню вміннями і навичками спілкуватися в усній та письмовій формах відповідно до цілей і соціальних норм мовленнєвої поведінки в професійних сферах та ситуаціях. Проаналізовано, як підвищити якість освіти студентів-медиків, які вивчають дисципліну «Українська мова (за професійним спрямуванням)», використовуючи Google-сервіси. Було висловлено припущення, що Gmail, Google forms, Google Docs, Google Slides, Blogger можна ефективно використовувати в освіті для комунікації між академічним персоналом та студентами, а також для покращення якості й доступності їхніх навчальних ресурсів. Матеріали, описані у статті, призначені для українських студентів медичних спеціальностей.