ЛАТИНСЬКА МОВА ЯК СКЛАДОВА ПРОФЕСІЙНОЇ ОСВІТИ МАЙБУТНІХ МЕДСЕСТЕР - Vorona І. І.; Kolodnytska, O. D. (Медична освіта, 2020)
У статті вказано особливості формування термінологічної компетенції комунікантів за допомогою латинських медичних термінів, що є необхідною умовою для міжкультурного спілкування, зокрема у професійній діяльності медсестер. Обґрунтовується думка про те, що в процесі професійної підготовки навчальна дисципліна «Основи латинської мови та медичної термінології» сприяє розвитку мовної і термінологічної культури майбутніх медсестер. Сучасні вимоги, які висуваються до спеціалістів різних галузей знань, передбачають глибокі знання термінології майбутньої спеціальності. Від уміння правильно сформулювати в усному або письмовому вигляді спеціальну інформацію, вільно володіти професійною мовою в спілкуванні з колегами часто залежить порозуміння між ними і як наслідок – розумне і грамотне лікування. Знання спеціальної термінології допомагає глибше засвоювати спеціальну літературу і розвивати професійну ерудицію. У наш час необхідний перехід до методик, які дозволять оптимізувати навчальний процес із точки зору найбільш ефективного використання відведеного часу для формування в студентів термінологічної компетентності. Під час вивчення навчальної дисципліни «Основи латинської мови та медичної термінології» у студентів формується термінологічна компетентність, що допоможе при вивченні професійно-орієнтованих програм: анатомії, гістології, терапії, клінічних дисциплін, хімії, фармакології, фармакогнозії тощо.