ЛАТИНСЬКІ КРИЛАТІ ВИРАЗИ ЯК ОДИН ІЗ ВИХОВНИХ АСПЕКТІВ СТУДЕНТІВ-МЕДИКІВ - Prokop, I. A.; Savaryn, T. V.; Navolska, H. I. (Медична освіта, 2020)
У роботі поглиблено та розширено знання щодо тлумачення латинських крилатих виразів та їх ролі у вихованні професійної культури майбутніх лікарів. Проаналізовано використання крилатих латинських виразів щодо пропагування здорового способу життя, починаючи від античності. Афоризми, що характеризують так чи інакше фізичне здоров’я людини, залежно від смислового контексту розділено на чотири тематичних групи. Першу групу представляють вирази, в яких здоров’я людини прямо пропорційно залежить від її харчування та гігієни. Друга група афоризмів закликає до постійної праці як фізичної, так і розумової. Тільки регулярна і невпинна робота над самим собою може привести до фізичного і духовного здоров’я. Третя група крилатих виразів спрямована на фізіологічне здоров’я людини, на формування навичок приймати самостійні рішення щодо зміцнення свого здоров’я. Виробити звичку, а потім і потребу дотримуватись правил особистої гігієни, підтримувати чистоту свого тіла. Четверта група крилатих виразів символізує важку працю і терпіння заради досягнення перемоги над самим собою. Проаналізувавши значення слова «здоров’я» в латинській фразеології, визначено, що основною характеристикою здоров’я є цілісність організму, сила людини. Для підтримки здорового способу життя потрібні спокій, здоровий сон, споживання здорової їжі, поміркованість у їжі та питті, загартовування, відкидання зайвих турбот, весела вдача, вірні друзі, фізичні вправи тощо.