РОЛЬ ВИЩОЇ ШКОЛИ У ФОРМУВАННІ ЗДОРОВОГО СПОСОБУ ЖИТТЯ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ - Oliynyk, N. M.; Kravets, N. Ya.; Pokryshko, O. V.; Yelahina, N. I. (Медична освіта, 2020)
У статті аналізується проблема формування здорового способу життя студентської молоді. Сучасна тенденція погіршення здоров’я молоді стимулює пошук нових шляхів формування позитивної мотивації до здорового способу життя та до наукових досліджень. За даними літературних джерел, здоровими можна вважати не більше 15 % студентської молоді, 70 % студентів мають низький і нижче середнього рівні фізичного здоров’я, більше половини (52,6 %) з них мають морфофункціональні відхилення різного характеру, а у 36–40 % відзначаються хронічні неінфекційні захворювання, які ускладнюють процес адаптації до фізичної та розумової діяльності, перешкоджають засвоєнню навчального матеріалу та ефективному навчанню у вишах. Метою дослідження було оцінити та проаналізувати складові здорового способу життя студентів та на цій основі визначити підходи до впровадження здоров’язберігаючих технологій у навчальний процес вищих навчальних закладів. За результатами анкетування студентів було виявлено відсутність розуміння найпростіших аспектів збереження здоров’я. Здоровими себе вважають 53 студенти (39,5 %); лише 38 із них (28,3 %) дотримуються здорового способу життя; 9 % студентів регулярно займаються фізичною культурою та спортом; 25 % з них дотримуються дієти. Добре проінформовані про негативний вплив шкідливих звичок на здоров’я 82 % студентів, і все ж курять цигарки 66 % опитаних, у тому числі жінки – 43 %. Періодично вживають спиртні напої – 90 %, з них часто вживають – 14 %, не вживають – 8 %. Велика частина опитаних впевнена в абсолютній нешкідливості пива, що займає перше місце в структурі вживаних студентами алкогольних напоїв. Натомість фізичною культурою і спортом регулярно займаються лише 9 % студентів. Тому пріоритетним напрямом сучасного етапу модернізації вищої освіти повинні стати збереження та зміцнення здоров’я студентів, формування ціннісних орієнтацій, усвідомлення ними значення здорового способу життя, упровадження в навчальний процес виховання здоров’язбережувальних технологій, як вагомих складових у досягненні кар’єрного й життєвого успіху студентської молоді.