ОСОБЛИВОСТІ СТВОРЕННЯ ІНТЕРАКТИВНОГО ОСВІТНЬОГО СЕРЕДОВИЩА У ПРОФЕСІЙНІЙ ПІДГОТОВЦІ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ МЕДИЦИНИ - Melnychuk І. М. (Медична освіта, 2020)
У статті аргументовано актуальність створення інтерактивного навчального середовища у професійній підготовці майбутніх фахівців медичної галузі. Інтерактивне навчання розглядається в контексті педагогіки діалогу та співробітництва. Узагальнено, що діалогічність інтерактивного навчання дає змогу викладачам встановити рівень розуміння майбутніми фахівцями теоретичного матеріалу, виявити сформованість умінь і навичок студентів. Студенти можуть пояснити сутність, специфіку, спрямованість і мету виконання окремих професійних дій, що набуває особливої значущості в професійній підготовці майбутніх фахівців медичної сфери. Використання інтеракцій у медичних закладах вищої освіти сприяє створенню інтерактивного навчального середовища і спрямовується на стимулювання розумової, емоційної, соціальної активності та самостійності в практичній діяльності студентів. Конкретизовано основні ознаки інтерактивного навчального середовища, такі, як: високий рівень інтенсивності спілкування його учасників; динаміка та різноманітність видів, форм і прийомів комунікативної взаємодії; цілеспрямована рефлексія викладачів і студентів своїх дій та організованої взаємодії. Узагальнено, що інтерактивні технології є технологіями співпраці суб’єктів педагогічної взаємодії. Відтак інтерактивне навчання розглядається як педагогічний процес, що є сукупністю закономірних, послідовних активних взаємодій викладача і студентів з метою їх розвитку. Оскільки розвиток є процесом внутрішнім, особистісним, що регулюється перш за все самим студентом (саморозвиток), основною функцією викладача в процесі інтерактивного навчання є створення оптимальних умов для саморозвитку студента, розвитку його індивідуальності, суб’єктності та корегування цього процесу. Основою інтерактивного навчання є діалогові взаємини. Діалог в інтерактивному навчанні розглядається як комунікативний процес реальних або уявних партнерів, у ході якого відбувається обмін інформацією, виявлення точок зору, смислових позицій, ціннісних орієнтацій та особистісних смислів учасників інтерактивної взаємодії.