ФОРМУВАННЯ ІНШОМОВНОЇ КОМУНІКАТИВНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ МАЙБУТНІХ СПЕЦІАЛІСТІВ ЛІКУВАЛЬНОЇ СПРАВИ ЗА ДОПОМОГОЮ ІНФОРМАЦІЙНО-КОМУНІКАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ (ЗАРУБІЖНИЙ ДОСВІД) - Kotsyuba, R. B.; Prokop, I. A. (Медична освіта, 2020)
У статті розглянуто шляхи формування іншомовної комунікативної компетентності майбутніх спеціалістів лікувальної справи за допомогою інформаційно-комунікаційних технологій на базі зарубіжного досвіду. Приділено увагу п’ятьом найбільш популярним медичним університетам, що, зокрема, мають високі результати щодо медичних досліджень, які проводяться безпосередньо студентами університетів, таким, як: Медична школа в Гарвардському університеті, Медична школа Університету Джонса Хопкінса, Медична школа в Нью-Йоркському університеті Лангон, Медичний факультет Стенфордського університету, Медичний факультет Каліфорнійського університету – Сан-Франциско. У статті проаналізовано навчальні програми, що направлені на формування іншомовної комунікативної компетентності майбутніх спеціалістів лікувальної справи у вищезазначених університетах, такі, як: програма із загальної мови спілкування, дистанційні онлайн-курси «Medical English», професійна мова для студентів лікувальної справи. Окремо приділено увагу дистанційному курсу, створеному Майком Мітчелом у межах шведського проекту. У статті також розглянуто використання засобів ІКТ, таких, як: платформа Moodle; інструменти SpeakApps; PowerPoint та інші програми для створення презентацій; онлайн-симулятори, програми для створення тестів, анкет та ігор; хмарні сервіси для створення онлайн-клубів із вивчення іноземних мов та ін.