ЗНАЧИМІСТЬ ТРЕНІНГОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ У ФОРМУВАННІ МІЖКУЛЬТУРНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ СОЦІОГУМАНІТАРНИХ ПРОФЕСІЙ - Rebukha, L. Z.; Rambu, Nicolae (Медична освіта, 2020)
У статті актуалізовано проблему формування міжкультурної компетентності у майбутніх фахівців соціогуманітарної сфери в закладах вищої освіти. Зроблено огляд сучасних наукових підходів до визначення поняття «міжкультурна компетентність». Віднесено міжкультурну компетентність до групи провідних компетентностей як особистості, так і професійних компетентностей майбутнього фахівця соціогуманітарних професій. Подано змістове наповнення міжкультурної компетентності із особистісними, інформаційними та діяльнісними складовими; встановлено та схарактеризовано її структурні компоненти, до яких віднесено загальнокультурні і культурно-специфічні знання, професійно-спрямовані вміння і навички, міжкультурне психологічне сприйняття, особистісну рефлексію та способи суб’єктного взаємодіяння. Розкрито рівні та етапи особистісного зростання студентів у напрямі формування мультикультурної особистості. Міжкультурну компетентність майбутнього фахівця представлено як інтегративну якість, котра забезпечує його готовність до професійної діяльності в умовах етнокультурної розмаїтості сучасного соціуму. У статті описано важливість використання загальнокультурного соціально-психологічного тренінгу для формування міжкультурної компетентності в інокультурних студентських групах, що послідовно продукує мотивацію і знання та уможливлює їхнє практичне застосування у студентській групі під час взаємодії з представниками інших культур; сприяє розв’язанню конфліктних ситуацій, що виникають на ґрунті етнічної різноманітності; генерує позитивно-особистісні рефлексивні процеси щодо отримання досвіду професійної взаємодії з представниками інших культур; проектує власний досвід у наступні ситуації майбутньої професійної діяльності. Описано критерії сформованості (мотиваційний, когнітивний, діяльнісний, рефлексивний) професійної міжкультурної компетентності фахівців у процесі використання тренінгових технологій.