ВИКОРИСТАННЯ ЕЛЕМЕНТІВ ГРИ ПРИ ВИВЧЕННІ МЕДИЧНОЇ ТЕРМІНОЛОГІЇ У ВИЩИХ МЕДИЧНИХ ЗАКЛАДАХ - Savaryn, T. V.; Prokop, I. A. (Медична освіта, 2020)
У статті проаналізовано можливість використання ігрових моментів при вивченні медичної термінології на заняттях з латинської та англійської мов. На прикладах проілюстровано різні види навчальних ігор-вправ. Враховано такі вимоги до вправ, як новизна, культурологічна та професійна спрямованість, забезпечення студентів у процесі виконання вправ-ігор необхідними невербальними опорами. Акцентується на тому, що практичні заняття з використанням ігрових технологій та елементів проблемного навчання розвивають та вдосконалюють у студентів навички самостійної роботи, вміння критично мислити і діяти конструктивно та творчо, вирішувати поставлені викладачем завдання, приймати оптимальні в умовах певної ситуації самостійні та колективні рішення, осмислювати результати прийнятих рішень. Гра покликана сприяти закріпленню матеріалу конкретної теми, демонструвати приклади, що ілюструють наочно теоретичний матеріал, моделювати певні навчальні ситуації. Зазначається, що інтерактивні методи при навчанні фахової термінології є найбільш ефективним засобом удосконалення вмінь та навичок майбутніх лікарів, оскільки вирішують такі завдання, як: 1) розвиток у студентів-медиків інтересу до медицини в цілому та до майбутньої професійної діяльності зокрема; 2) підвищення рівня розуміння і засвоєння англійської та латинської мов; 3) формування термінологічних компетенцій, якими повинен володіти майбутній фахівець-медик; 4) розвиток самостійності – здатності без сторонньої допомоги знайти шляхи та методи вирішення поставленого завдання; 5) вміння почути думку іншого члена колективу, бути лояльним і терпимим до іншої думки, точки зору. Акцентовано, що практичні заняття з використанням елементів гри сприяють активізації та результативності навчання студентів-медиків, реалізують природне прагнення до спілкування, взаємодопомоги, співпраці.