ОСОБЛИВОСТІ РЕАЛІЗАЦІЇ КОМПЕТЕНТНІСНОГО ПІДХОДУ ДО ВИВЧЕННЯ КЛІНІЧНОЇ АНАТОМІЇ У ВИЩОМУ МЕДИЧНОМУ НАВЧАЛЬНОМУ ЗАКЛАДІ - Ulishchenko, V. V.; Cherkasov, V. H.; Ihnatishchev, M. R. (Медична освіта, 2020)
У статті проаналізовано методичні проблеми викладання клінічної анатомії у вищих медичних навчальних закладах, розглянуто особливості організації компетентнісно орієнтованого навчання в єдності аудиторної та самостійної роботи студентів. Зроблено акцент на існуванні певної невідповідності між очікуваннями та результатами навчання, що пов’язано з недостатньо високою навчальною мотивацією студентів, не завжди доцільним застосуванням методів і прийомів навчання викладачами. Високі освітні результати можливі за умови спільних зусиль усіх суб’єктів навчання. Інтерв’ювання та анкетування студентів і викладачів на предмет виявлення резервів підвищення якості знань (100 респондентів) показали, що провідною формою набуття нових знань є інтерактивна лекція, від структурованості, проблемності, візуальної насиченості якої залежить сприйняття теоретичного матеріалу. Друге місце респонденти надали практичній роботі (муляжі, альбоми, відео тощо), а третє – самостійній роботі (розв’язання анатомічних задач, підготовка індивідуальних і групових проектів), що за умови внутрішньої вмотивованості студентів, системності та осяжності завдань сприятиме поглибленню набутих знаннєвих та уміннєвих компетенцій (аналізувати, диференціювати, систематизувати). Увага авторів зосереджується на застосуванні таких прийомів навчання, як скрайбінг, мнемосхеми, складання описової розповіді тощо.