ОСОБЛИВОСТІ ВІДБОРУ АБІТУРІЄНТІВ НА НАВЧАННЯ ДО ВИЩИХ МЕДИЧНИХ ШКІЛ ВЕЛИКОЇ БРИТАНІЇ - Prokop, I. A.; Savaryn, T. V. (Медична освіта, 2018)
Мета роботи – здійснити системний аналіз процесу відбору абітурієнтів на навчання у вищих медичних закладах Великої Британії. Основна частина. Процес конкурсного відбору кандидатів для здобуття фахової (медичної) освіти вимагає постійного вдосконалення. Складною проблемою міждисциплінарного рівня, що охоплює питання медицини, педагогіки, психології та інших дисциплін, є розробка такої системи оцінювання абітурієнтів, яка б максимально відповідала сучасним вимогам. Психологічний компонент відбору кандидатів є не менш важливим, ніж професійний, і являє собою невід’ємну складову визначення фахової придатності. У статті розглядаються питання формування контингенту студентів британських вищих медичних шкіл. Виокремлено основні засоби відбору кандидатів на навчання, систематизовано академічні та неакадемічні вступні вимоги, подана їхня характеристика. Висновки. Вивчення досвіду організації допрофесійної і професійної освіти за кордоном дає змогу врахувати такий досвід при реформуванні системи освіти незалежної України, виявити критерії ефективності допрофесійної підготовки фахівців. У тих країнах, де відбір практикується тільки після того, як студенти вже розпочали вивчати медицину, має місце стурбованість щодо якості медичної освіти, оскільки збільшення останнім часом кількості осіб, що вступають до вищих медичних навчальних закладів, не компенсується відповідним розширенням їх можливостей щодо підготовки спеціалістів. Проведений аналіз дозволив зробити висновки про доцільність застосування деяких способів відбору абітурієнтів до вітчизняних медичних вузів на сучасному етапі. Крім цього, він може стати основою для розробки рекомендацій щодо прийому на навчання іноземних студентів.