МЕДСЕСТРИНСТВО В УКРАЇНІ XXI СТОЛІТТЯ – ПОГЛЯД НА ПРОБЛЕМУ - Hudyma, A. A. (Медична освіта, 2017)
Мета роботи – розглянути роль середньої ланки медичних працівників в умовах розвитку вітчизняної охорони здоров’я і намітити основні напрямки вдосконалення їх підготовки і застосування у сфері надання медичних послуг. Основна частина. У статті висвітлено сучасне бачення розвитку медсестринства в Україні з позицій вимог, які диктує суспільство, щодо якості надання медичних послуг. Показано доцільність широкого впровадження симуляційного навчання в медицині як складової підготовки високоякісного медичного персоналу середньої ланки. Сучасна система освіти володіє низкою традиційно сформованих дидактичних методів і прийомів, однак у сучасних умовах цього недостатньо. Широке впровадження високотехнологічної медицини, у якій виникають нові принципи і правила діагностично-лікувального процесу, вимагає від фахівця значно ширшого спектра знань і вмінь, що стирає грані між традиційним розподілом праці в системі “медична сестра – фельдшер – лікар”. Висновок. У цих умовах слід пам’ятати, що робота в центрі симуляційного навчання вимагає від викладача додаткових знань і вмінь, постійної активної місії на занятті. Тому в ряді країн співвідношення педагогічного навантаження викладача у центрі симуляційного навчання до рутинного викладання становить 1:3.