ВПЛИВ КОНФУЦІАНСЬКИХ ЦІННОСТЕЙ НА СИСТЕМУ МЕДИЧНОЇ ОСВІТИ ТА ПІДГОТОВКУ ЛІКАРІВ У ПІВДЕННІЙ КОРЕЇ - Хвалибога, Тетяна; Зенчака, Андра (Медична освіта, 2026)
Анотація. У статті досліджується вплив конфуціанських цінностей на систему медичної освіти та процес підготовки лікарів у Південній Кореї. Проаналізовано роль конфуціанства як культурно-філософської основи освітньої традиції, а також його прояви у структурі медичної освіти, організації освітнього процесу та формуванні професійної ідентичності майбутніх лікарів. Особливу увагу приділено таким аспектам, як ієрархічність освітніх відносин, модель наставництва, колективізм, академічна дисципліна та етичні засади лікарської професії. Окреслено напругу між традиційними культурними цінностями та сучасними освітніми підходами в умовах глобалізації, зокрема в контексті розвитку критичного мислення, гендерних трансформацій і психоемоційного благополуччя студентів-медиків. Показано, що сучасна медична освіта Південної Кореї характеризується прагненням до інтеграції конфуціанської спадщини із західними освітніми моделями та компетентнісним підходом. Зроблено висновок, що конфуціанські цінності не лише зберігають культурну ідентичність корейської медичної освіти, а й виступають чинником підвищення її ефективності в умовах глобальних трансформацій. Отримані результати можуть бути корисними для подальших досліджень у галузі порівняльної педагогіки та міжнародної медичної освіти.