ЗМІСТОВИЙ КОМПОНЕНТ ПСИХОЛОГО-ПЕДАГОГІЧНОЇ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ ЛІКАРІВ У ЗАКЛАДАХ ВИЩОЇ ОСВІТИ - Федчишин, Надія; Брінкманн, Мальте (Медична освіта, 2026)
Анотація. У статті запропоновано системний аналіз змістового компонента моделі психолого-педагогічної підготовки майбутніх лікарів, що забезпечує їхню всебічну та цілісну професійну підготовку в умовах сучасних трансформацій медичної освіти. Розкрито структурні складники моделі, зокрема фундаментальну, клінічну, психолого-педагогічну, міждисциплінарну та цифрову підготовку, а також формування рефлексивної компетентності як важливого механізму професійного саморозвитку. Обґрунтовано взаємозв’язок зазначених компонентів як інтегрованої системи, спрямованої на формування професійної компетентності майбутнього лікаря. Проаналізовано провідні психолого-педагогічні принципи, методи й підходи до формування компетентності медичних фахівців, серед яких компетентнісний, особистісно орієнтований, діяльнісний і практико-орієнтований підходи. Визначено роль інтеграції теоретичних знань і практичних умінь у підготовці висококваліфікованого, соціально відповідального, етично свідомого та адаптивного фахівця охорони здоров’я. Особливу увагу приділено значенню поєднання теорії і практики для розвитку критичного мислення, емпатії, комунікативної культури та професійної автономії здобувачів вищої освіти. Результати дослідження підтверджують ефективність упровадження запропонованого змістового компонента, засвідчують позитивну динаміку розвитку професійної компетентності відповідно до міжнародних стандартів медичної освіти та окреслюють можливості його масштабування на інші напрями професійної підготовки.