ЦИФРОВА ТРАНСФОРМАЦІЯ НЕЙРОСТОМАТОЛОГІЧНОЇ ОСВІТИ: ІНТЕГРАЦІЯ СИМУЛЯЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ ТА ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ В ДОКЛІНІЧНУ ПІДГОТОВКУ - Личко, Світлана; Личко, Володимир; Боровик, Ірина (Медична освіта, 2026)
Анотація. Метою роботи було проведення критичного аналізу ефективності впровадження інтерактивних симуляторів та систем штучного інтелекту (ШІ) у процес підготовки майбутніх лікарів-стоматологів на основі актуальних даних 2020–2025 років. Дослідження підтверджують, що системи віртуальної та доповненої реальності (VR/AR) з гаптичним зворотним зв’язком (Simodont, Unidental) забезпечують ефективну імітацію тактильних відчуттів під час роботи з емаллю, дентином та пульпою. Використання VR-симуляторів на доклінічному етапі сприяє кращому розвитку мануальних навичок та точності препарування порівняно з традиційними фантомними методами. Інтеграція штучного інтелекту дозволяє автоматизувати оцінювання робіт студентів із точністю 96–98%. Алгоритми машинного навчання (Random Forest, SVM) демонструють високу ефективність (90% точності) у диференціальній діагностиці орофаціального болю та невралгії трійчастого нерва. Спеціалізовані платформи, такі як AnesthesiaSim, дозволяють безпечно відпрацьовувати навички провідникової анестезії у віртуальному середовищі з візуалізацією «прозорих тканин» для уникнення травмування нервових стовбурів. Основними перешкодами є висока вартість обладнання, етичні питання конфіденційності даних та певний скептицизм із боку викладацького складу щодо зменшення ролі педагога в освітньому процесі. Висновки: Оптимальним педагогічним підходом є гібридна модель, що поєднує VR-симулятори і традиційні методи. Симуляційні технології та штучний інтелект нині стають невід’ємною частиною сучасної стоматологічної освіти, забезпечуючи підготовку компетентних і впевнених фахівців.