ПСИХОЛОГО-ПЕДАГОГІЧНА МОДЕЛЬ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ ЛІКАРІВ У ЗАКЛАДАХ ВИЩОЇ ОСВІТИ - Єлагіна, Наталія; Шрьодер, Томас (Медична освіта, 2026)
Анотація. У статті здійснено комплексний аналіз теоретичних засад та практичних аспектів реалізації психолого- педагогічної моделі у системі професійної підготовки майбутніх лікарів. Досліджено сучасні трансформації, які від- буваються в медичній освіті, що полягають у переході від переважно інформаційно-трансляційної парадигми до ком- петентнісно орієнтованої моделі, спрямованої на формування цілісної професійної ідентичності, клінічного мислення, етичної відповідальності та психологічної стійкості фахівця. Виокремлено й охарактеризовано структурні компоненти професійної компетентності, зокрема когнітивний, клініко-практичний, комунікативний, аксіологічний і рефлексив- ний складники. Проаналізовано інноваційні технології навчання, серед яких симуляційні методи, технологія стан- дартизованого пацієнта, цифрові освітні інструменти та наративна медицина як засіб розвитку емпатії й професійної рефлексії. Окреслено етапи професійного становлення майбутнього лікаря – від базової теоретичної підготовки до формування автономної професійної діяльності в умовах клінічної практики. Визначено критерії та показники оці- нювання якості підготовки здобувачів вищої освіти відповідно до сучасних стандартів медичної освіти. Особливу увагу приділено специфіці впровадження моделі в освітній процес в умовах соціально-економічних трансформацій та наслідків воєнної агресії, що зумовлюють підвищені вимоги до психологічної витривалості та професійної відпо- відальності лікаря. Обґрунтовано необхідність поєднання високотехнологічних інструментів навчання з принципами гуманізму, людяності й гідності, що відповідає викликам і цінностям ХХІ століття.