ДОСВІД ФОРМУВАННЯ ПРАКТИЧНИХ НАВИЧОК З ПЕДІАТРІЇ В ІНОЗЕМНИХ СТУДЕНТІВ-МЕДИКІВ - Павлишин, Г. А.; Галіяш, Н. Б.; Горішна, І. Л.; Сарапук, І. М. (Медична освіта, 2025)
Анотація. Практичні навички в педіатрії є критично важливими для підготовки майбутніх лікарів. Діти потребують специфічного підходу, що включає як особливі методи діагностики й лікування, так і високий рівень комунікативної компетентності. У ТНМУ ім. І.Я. Горбачевського реалізується система підготовки іноземних студентів, спрямована на розвиток клінічного мислення та практичних умінь через симуляційне навчання й практичні заняття в дитячих відділеннях. Мета дослідження – аналіз успішності складання об’єктивного структурованого клінічного іспиту (ОСКІ) іноземними студентами за спеціальністю «Медицина» для визначення проблемних аспектів оволодіння практичними навичками з педіатрії. На першому етапі дослідження застосовувалися описові методи аналізу. З метою ідентифікації педіатричних навичок, які викликають найбільші труднощі в студентів, проведено ретроспективний аналіз результатів складання об’єктивного структурованого клінічного іспиту (ОСКІ), що включав по 3 станції педіатричного профілю, студентами 3–5 курсів, які навчаються за спеціальністю «Медицина». На третьому курсі найкращі результати спостерігалися в навичках розпитування пацієнта (90% задовільно) та перевірки рефлексів новонароджених (70% задовільно). Однак аускультація серця викликала складнощі в 60% студентів. На четвертому та п’ятому курсах найнижчі результати спостерігалися в навичках розпитування пацієнтів з екзантемою (96% незадовільно). Водночас інтерпретація лабораторних методів виконана краще, зокрема 30,8% студентів досягли відмінних результатів. Отже, для підвищення рівня підготовки іноземних студентів необхідно посилити практичний складник навчання. Особливої уваги потребують уміння збирати скарги й анамнез при інфекційних хворобах та окремі складники фізикального обстеження. Упровадження додаткових симуляційних занять і фокус на проблемних аспектах сприятимуть формуванню компетентних фахівців у галузі педіатрії.