СПЕЦИФІКА ВИКЛАДАННЯ У МЕДИЧНИХ ЗАКЛАДАХ ВИЩОЇ ОСВІТИ В ДИСТАНЦІЙНОМУ ФОРМАТІ - Демидчук, А. С.; Шамало, С. М. (Медична освіта, 2024)
Викладачі сучасних медичних ЗВО у світовій освітній практиці є викладачами безпосередньо, практикуючими лікарями, а також дослідниками одночасно. Вони мусять формувати у студентів-медиків позитивну мотивацію до навчання, нести відповідальність за якість здобувачів освіти та володіти високими професійними здібностями. Викладачу медичного університету потрібно постійно аналізувати й оцінювати та підлаштовувати себе у відповідь на зміни в педагогічній діяльності та професійно-педагогічному середовищі. Сьогоденні медичні ЗВО, поряд із традиційними формами, також мусять розвивати навчання на основі сучасних та інноваційних освітніх технологій виховання. Педагогічні працівники адаптуються до мінливого напряму сучасної медичної освіти, готують студентів-медиків, у тому числі із використанням компʼютерних технологій. У рамках освітнього середовища університету, а також за його межами постає можливість реалізувати різноманітні форми комп’ютерної взаємодії між викладачами та студентами. Компʼютерні технології на даний час використовуються при вивченні всіх дисциплін (теоретичних та клінічних) у сучасних медичних університетах світу. Програмне забезпечення призначене та є дуже вагомим для початкової, поточної та безперервної освіти студентів-медиків. Освітні університетські платформи надають доступ до електронного онлайн-навчання, сприяють засвоєнню нової інформації й оснащені всім необхідним для підготовки та використання студентами відповідними навчальними матеріалами, які є необхідними при ефективному навчанні. Студенти-медики, у свою чергу, постійно звертаються до надійних джерел інтернет-ресурсів, щоб отримати додатковий матеріал, розширити свої знання і поліпшити свою практику. Під час пандемії COVID-19 у всіх країнах світу започаткувалося активне онлайн-навчання, що дало можливість продовжити безперервну медичну освіту. На жаль, після пандемії впровадження цифрових форматів навчання студентів-медиків в Україні не зупинилося через військове вторгнення росії. Онлайн-навчання хоча і має велику кількість позитивних моментів, але воно не може повністю замінити традиційне аудиторне навчання. Тому українські викладачі повинні і надалі вдосконалювати свої знання в цифрових технологіях для онлайн-навчання.