РОЛЬ ІННОВАЦІЙНИХ МЕТОДІВ ВИКЛАДАННЯ ІНОЗЕМНОЇ МОВИ ФАХОВОГО СПРЯМУВАННЯ ПРИ ФОРМУВАННІ КОМУНІКАТИВНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ У СТУДЕНТІВ МЕДИЧНИХ ЗАКЛАДІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ - Ворона, І. І.; Кліщ, Г. І.; Kitura, H. Ya. (Медична освіта, 2024)
Анотація. Cтаття присвячена обґрунтуванню використання інноваційних методів викладання іноземної мови фахового спрямування при формуванні іншомовної комунікативної компетентності у студентів медичних закладів вищої освіти. З’ясовано суть використання інноваційних методів викладання іноземної мови фахового спрямування, що є важливою складовою формування комунікативної компетентності майбутнього працівника охорони здоров’я. Наголошується на необхідності використання інноваційних методів викладання іноземної мови фахового спрямування для формування іншомовної комунікативної компетентності у студентів медичних закладів вищої освіти. Англомовний комунікативний підхід фахової компетентності студента-медика є невід’ємним аспектом професійно орієнтованого навчання у медичному закладі вищої освіти, оскільки формується характерна тенденція до посилення комунікативної спрямованості навчального процесу, його наближення до реального процесу спілкування. Увага акцентується на необхідності аналізу науково обґрунтованого використання інноваційних методів викладання іноземної мови фахового спрямування при формуванні іншомовної комунікативної компетентності у студентів медичних закладів вищої освіти як фундаментальної основи засвоєння англійської мови за професійним спрямуванням. Розглядаються теоретичні питання використання інноваційних методів викладання іноземної мови фахового спрямування, відбору методів для засвоєння навчального матеріалу, розвитку комунікативної складової в процесі оволодіння студентами англомовними уміннями. Охарактеризовано основні складові використання інноваційних методів викладання іноземної мови фахового спрямування для студентів-медиків, розглянуто науково обґрунтовану класифікацію інноваційних методів, необхідних для формування англомовної комунікації. Висвітлено теоретичні та методологічні аспекти комунікативного підходу для засвоєння навчального матеріалу з англійської мови за професійним спрямуванням. Інноваційні методи навчання іноземних мов сприяють вирішенню проблем комунікативного, пізнавального та виховного характеру, розвивають уміння і навички спілкування; встановлюють емоційний контакт із здобувачами вищої освіти; навчають їх працювати в команді та зважати на думки і висловлювання інших. Якісна іншомовна підготовка студентів-медиків на заняттях англійської мови за професійним спрямуванням неможлива без використання інноваційних методів навчання, які розвивають можливість давати оцінку, висловлювати думку, тренують увагу, пам’ять, розвивають мислення.