ФОРМУВАННЯ КОМУНІКАТИВНИХ НАВИЧОК СТУДЕНТІВ-ІНОЗЕМЦІВ В УМОВАХ МЕДИЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ - Гуменна, І. Р.; Гантімурова, Н. І.; Гантімуров, А. В. (Медична освіта, 2024)
Анотація. У статті відзначено про необхідність застосування комунікативних навичок іноземними студентами під час професійної практики у медичних закладах вищої освіти. З’ясовано сутність терміна «комунікація». З метою визначення шляхів ефективного навчання комунікативно-професійних навичок досліджено структуру професійної медичної комунікації та визначено набір комунікативних навичок, необхідних для спілкування в типових ситуаціях професійної діяльності. Встановлено, що навички аудіювання та говоріння, які реалізуються в мовленнєвих діях на всіх етапах навчання у медичних закладах вищої освіти і в усіх різновидах професійної комунікації, мають бути відображені через технологію формування комунікативних навичок. Сформульовано лінгводидактичні принципи для формування навичок професійної комунікації під час вивчення теоретичних та клінічних дисциплін іноземними студентами медичних університетів. Розкрито організаційно-методичні підходи до формування навичок професійної комунікації іноземних студентів у процесі навчання. Показано, що формування комунікативної компетентності здійснюється поетапно від першого року навчання теоретичних дисциплін до завершення навчання клінічних дисциплін. Вважаємо, що навчально-методичні матеріали допоможуть іноземним студентам вільно застосовувати комунікативні вміння і навички у спілкуванні з пацієнтами, аргументовано висловити власні погляди на перебіг, лікування чи профілактику захворювання.