РОЗВИТОК ПРОФЕСІЙНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ ВИКЛАДАЧІВ ЯК НЕВІДʼЄМНА СКЛАДОВА ВИЩОЇ МЕДИЧНОЇ ОСВІТИ У СПОЛУЧЕНИХ ШТАТАХ ТА В УКРАЇНІ - Єлагіна, Н. І. (Медична освіта, 2024)
Анотація. Стаття присвячена дослідженню та порівняльному аналізу процесів розвитку професійно-педагогічної компетентності викладачів у медичних закладах вищої освіти у Сполучених Штатах та в Україні. Розглядаються сучасні тенденції та підходи до підготовки викладачів, аналізуються спільні та відмінні характеристики цього процесу у двох країнах. Основна увага приділяється важливості розвитку педагогічних навичок, медичних знань та ефективних методів навчання для підвищення якості медичної освіти. Здійснюючи порівняльний аналіз освітніх систем та підходів до підготовки медичних кадрів у цих країнах, у статті розглянуто основні стратегії та ініціативи, спрямовані на підвищення кваліфікації викладачів у медичній сфері. У статті проаналізовано сучасні тенденції викладання у медичних університетах та коледжах Сполучених Штатів. Висвітлено особливості використання передових педагогічних методик, інноваційних технологій, активне залучення до науково-дослідної роботи та практичних навичок у навчальний процес. У статті розглянуто необхідність удосконалення програм навчання, використання сучасних підходів до викладання та необхідність активізації наукової та педагогічної діяльності викладачів медичних закладів в Україні. Завдяки порівняльному аналізу можна виділити найкращі практики та зробити рекомендації для подальшого вдосконалення підготовки викладачів у цих країнах.