ДОСВІД ВПРОВАДЖЕННЯ ІННОВАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ ПРИ ВИКЛАДАННІ МЕДИЧНОЇ ТА БІОЛОГІЧНОЇ ФІЗИКИ НА КАФЕДРІ МЕДИЧНОЇ ФІЗИКИ ДІАГНОСТИЧНОГО ТА ЛІКУВАЛЬНОГО ОБЛАДНАННЯ - Паласюк, Б. М. (Медична освіта, 2024)
Анотація. У статті розглянуто особливості впровадження інноваційних технологій при викладанні медичної та біологічної фізики майбутнім фахівцям з медицини та фармації на кафедрі медичної фізики діагностичного та лікувального обладнання. Висвітлено принципи особистісно-орієнтованого навчання у практиці викладання медичної фізики викладачами кафедри. Акцентовано, що ефективним засобом підвищення професійної підготовки фахівця є фундаменталізація професійних знань. Підкреслено, що у процесі вивчення медичної та біологічної фізики здійснюється розвиток природничо-наукового мислення студентів. Наголошено на особливому значенні професійної спрямованості при викладанні дисципліни. Підкреслено, що використання інтерактивних методів під час лекції і практичного заняття сприяє активізації навчально-пізнавальної діяльності студентів. Доведено, що засоби інтерактивних технологій сприяють формуванню у студентів клінічного мислення та розвитку всебічного наукового світогляду. Досвід викладання медичної та біологічної фізики узагальнено у виданій викладачами кафедри новій навчально-методичній літературі. У підручниках і навчальних посібниках акцентовано на практичному аспекті можливого використання набутих знань у майбутній діяльності лікаря, відображено останні досягнення фізичної науки в галузі медичної діагностики та лікування. Розкрито специфіку проведення практичних занять із застосуванням технології проблемно-орієнтованого навчання. Проаналізовано практику використання елементів проблемного навчання під час читання лекцій.