ФОРМУВАННЯ У ЗДОБУВАЧІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ СПЕЦІАЛЬНОСТІ 227 «ТЕРАПІЯ ТА РЕАБІЛІТАЦІЯ» РОЗУМІННЯ СПЕЦИФІКИ ПІДХОДІВ ДО РОБОТИ З ОСОБАМИ ІЗ ПОСТТРАВМАТИЧНИМ СТРЕСОВИМ РОЗЛАДОМ - Андрійчук, О. Я.; Степаненко, В. В.; Петришин, Л. Й.; Степаненко, В. І.; Федчишин, Н. О.; Гриньків, Н. І. (Медична освіта, 2024)
Анотація. У статті окреслено основні аспекти формування у здобувачів вищої освіти спеціальності 227 «Терапія та реабілітація» розуміння різних підходів роботи фахівців з особами із посттравматичним стресовим розладом. Зазначено, що це передбачає наявність цілісного, багатовимірного, міжпредметного уявлення про сутність посттравматичного стресового розладу, його механізми та наслідки, а також розуміння меж власної компетентності і компетентності колег, які можуть бути залучені до складу мультидисциплінарної команди в процесі роботи з особами із посттравматичним стресовим розладом або надавати допомогу самостійно відповідно до потреб пацієнта/клієнта. Визначено підходи фахівців різних спеціальностей, що застосовуються в межах основних напрямів роботи з особами із посттравматичним стресовим розладом. Звернено увагу, що профілактичний напрям базується на методологічних підходах гігієни як науки і в його основі лежить принцип підвищення резильєнтності особистості. В межах лікувального напряму роботи з особами із посттравматичним стресовим розладом висвітлено фармакологічний та психотерапевтичний підходи, спрямовані на обмеження дії стрес-чинника та зменшення рівня стрес-реакції. З’ясовано, що в основі реабілітаційного напряму лежить концепція ліквідації психосоціальних наслідків дезадаптації пацієнтів. Зазначено, що співпраця фахівців, залучених до роботи з особами із посттравматичним стресовим розладом, повинна базуватися на біопсихосоціальній моделі, системному, компетентнісному, інтегрованому і мультидисциплінарному підходах. Розуміння фахівцями меж і специфіки як власної діяльності, так і діяльності колег у процесі роботи з особами із посттравматичним стресовим розладом забезпечує ефективний розподіл обов’язків, де кожен із фахівців несе відповідальність за свою частину роботи.