ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ КЛІНІЧНОГО МИСЛЕННЯ В КОНТЕКСТІ ВИКОРИСТАННЯ ТЕХНОЛОГІЙ ДИСТАНЦІЙНОГО НАВЧАННЯ - Свинтозельський, О. О.; Крайдашенко, О. В.; Михайлик, О. А. (Медична освіта, 2023)
Формування клінічного мислення у магістрів фармації з використанням дистанційних форм навчання в освітньому процесі викликає потребу в методологічних змінах технологій навчання та організації самого освітнього процесу, що формує нові виклики в педагогічній роботі. Мета роботи – визначити можливості використання дистанційних форм навчання при викладанні дисциплін «Фармакотерапія з основами фармакокінетики» і «Клінічна фармація та фармацевтична опіка» при формуванні клінічного мислення у студентів 4 та 5 курсів фармацевтичних факультетів і розробити можливі шляхи їх удосконалення. Матеріал для дослідження – досвід організації та проведення навчального процесу студентів, магістрів фармації ЗДМФУ з використанням дистанційних та змішаних форм навчання за останні 3 роки, звітна й інша облікова документація, анкетування студентів. Під час роботи використали методи контент-аналізу, наративного синтезу, групування, логіки та узагальнення. Підготовка майбутніх фахівців фармацевтичної галузі в Запорізькому державному медико-фармацевтичному університеті відбувається за дистанційною формою з використанням сучасних інформаційно-комунікаційних технологій та on-line сервісів, таких, як Office 365: MS Teams, MS Forms, MS SharePoint; Skype, Zoom, Ратос та EdX. У ЗДМФУ створені всі необхідні умови для реалізації інтернет-технологій навчання, що дозволяє студентам, успішно використовуючи інтерактивні методи, оволодіти всіма необхідними компетентностями відповідно до Освітньо-професійної програми. Моделювання різних компонентів та форм завдань, наближених до практичної роботи майбутнього фармацевта, у свою чергу, сприяє формуванню основ клінічного мислення у студентів старших курсів фармацевтичних факультетів. На нашу думку, використання в безперервному процесі освіти дистанційних технологій навчання за допомогою комп’ютерних навчальних on-line сервісів, таких, як Office 365: MS Teams, MS Forms, MS SharePoint; Skype, Zoom, Ратос та EdX, повинно отримати свою роль в удосконаленні навчального процесу, а саме: подання лекційного матеріалу повинно відбуватися в режимі реального часу, у вигляді відеоконференції, з використанням платформ MS Teams, Skype або Zoom, та можливістю попереднього доступу студентів до лекційного матеріалу, моделювання клінічних ситуацій для самостійної роботи з використанням on-line сервісів Office 365: MS Teams, MS Forms, Ратос сприяє оволодінню майбутніми магістрами фармації професійними навичками із формуванням клінічного мислення; впровадження та використання платформи «Інтерактивний пацієнт» (Body interactтм), або створення подібної спеціалізованої платформи, в умовах відсутності безпосереднього спілкування студент – хворий, є перспективним у формуванні клінічного мислення у студентів фармацевтичних факультетів та потребує подальшого вдосконалення у впровадженні в навчальний процес.