ПЕДАГОГІЧНІ ПОГЛЯДИ ПАВЛА БІЛЕЦЬКОГО-НОСЕНКА - Гаврищак, І. І.; Проців, О. Я. (Медична освіта, 2023)
Статтю присвячено реконструкції та інтерпретації творчого феномену П. Білецького-Носенка задля доведення його історико-культурної, суспільно-національної та науково-естетичної значимості. Задля об’єктивної оцінки різножанрову і політематичну спадщину П. Білецького-Носенка проаналізовано з урахуванням складних соціально-політичних реалій епохи, що сформували його як особистість, митця, педагога-новатора, громадянина – активного і конструктивного члена суспільства, визначили його національну позицію. Залучення біографічного дискурсу і використання хронологічного методу аналізу дали змогу простежити особистісну й творчу еволюцію автора, специфіку формування його естетичних та національно-моральних поглядів, які реалізовувалися в оригінальних творах і перекладах та переспівах, етнографічних працях і завершилися написанням граматики та укладанням словника української мови.